Knippen en plakken
Wie regelmatig achter de computer zit zal uit tijdsbesparing wel eens wat kopiëren, knippen en plakken. Vaak heb je geen zin om hele lappen tekst over te typen. Of alweer een offerte te maken waar grotendeels hetzelfde in komt te staan maar alleen de bedragen en nog wat gegevens moeten worden aangepast.
Ook met bestekken wordt er lustig op los gekopieerd. De mensen die het maken snappen soms niet eens de inhoud maar kopiëren uit andere bestekken en plakken de hele boel in en aan elkaar. Vaak tot grote frustratie van de aannemers die onmogelijke eisen voor de kiezen krijgen of teksten waar geen touw aan vast te knopen is.
Zo lang je alles maar heel goed controleert, en inhoudelijk weet waar je mee bezig bent, is het knippen en plakken niet zo’n probleem. Maar o wee als je gehaast of slordig te werk gaat, dan kun je voor lelijke verrassingen komen te staan. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Een hoop geld kosten of voor veel verwarring zorgen.
Pas geleden kwam ik ook zo iets tegen, typisch knip en plak werk. Er was een Risico Inventarisatie gemaakt door een Arbo dienst. Toen het bedrijf na weken wachten dan eindelijk de rapportage kreeg toegestuurd, konden zij hun ogen niet geloven. Volgens de RI&E hadden ze opeens 10 medewerkers meer dan in werkelijkheid, stonden er
werkzaamheden genoemd die zij niet doen en ging het over een aantal machines die zij niet hebben.
Ze moesten met spoed een BHV-er opleiden terwijl ze er al 2 hebben. De overheaddeuren moesten nog worden gekeurd terwijl dat allemaal al was gebeurt. En zo stonden er nog meer onvolkomenheden in.
Voor een document dat moet voldoen aan de eisen vanuit de Arbo wetgeving, gemaakt door een gecertificeerde Arbodienst, mag je toch wel iets meer verwachten.
Ik werd er bij geroepen en heb samen met het bedrijf alle fouten gecorrigeerd. Vervolgens contact gezocht met de bewuste Arbo dienst. Dat koste eerst heel wat heen en weer gemail maar uiteindelijk lukte het om de directie te spreken.
Er volgde van deze man een heel betoog over de werkdruk bij zijn Arbodienst. De adviseurs hadden het erg druk. Ze zaten met zieken en de collega’s die dat op moesten vangen leverden daardoor volgens de directeur wat kwalitatief minder werk. (!) Ik vond dat wel een vreemd excuus van een instantie die het bedrijfsleven o.a. adviseert over gezonde werkomstandigheden, verlaging van de werkdruk en bovendien zelf Arbo artsen in dienst heeft. De directeur eindigde nog met te zeggen “dat sommige adviseurs hun verstand wel eens op het nachtkastje laten liggen”.
Ben ik nou gek of zijn zij het? Natuurlijk, iedereen heeft het wel eens (te) druk, vergeet eens wat of maakt een vergissing. Maar als je daar op aangesproken wordt dan LOS JE HET OP. Je maakt je excuus en probeert zo goed mogelijk de ontstane fout op te lossen en heel belangrijk, herhaling van de fout te voorkomen!
Maar nee, in dit geval gebeurde er niets. Alleen maar uitvluchten.
Op mij heeft het wel één positief effect gehad, dat gesprek. Mijn nachtkastje heb ik eens kritisch bekeken. Het was een beetje rommelig. Ik heb het schoongemaakt en opgeruimd. Maar een ding weet ik zeker, mijn verstand lag er niet tussen.